А́льпи (фр. les Alpes, нім. die Alpen, італ. le Alpi, словен. Alpe, від лат. montes albes — білі гори, також можливо назва кельтського походження alb — високий, або alpa — височина) — найвища гірська система Західної Європи, простягається дугою від берегів Середземного моря до Середньо-Дунайської низовини на території європейських країн Австрія, Італія, Ліхтенштейн, Німеччина, Словенія, Франція, Швейцарія. Довжина гірської системи 1200 км, ширина — 130 — 260 км, висота до 4810 м (гора Монблан). Дуга є опуклою на північний-захід з поперечною улоговиною, в межах якої лежать озера Боденське та Комо. Розрізняють Західні та Східні Альпи.

Поділ Альп

Західні Альпи складаються з Приморських, Котських, Савойських, Бернських Альп. Їхня пересічна висота 3000 — 4000 м. Окремі вершини сягають понад 4000 м.

Для Західних Альп характерна добре виявлена дугоподібна форма хребтів, різка асиметрія схилів — внутрішні круті, зовнішні пологі, великий розвиток льодовиків.

У Східних Альпах особливо виділяються Бернський, Ретійський, Доломітовий та Карнійський хребти, що мають значне широтне простягання. Пересічна висота Східних Альп 2500—3500 м, також менша кількість льодовиків.

Крім поділу на Західні і Східні, Альпи поділяють також у широтному напрямі: на Північні Передальпи — (вапнякові та сланцеві гори), Центральні Альпи — (кристалічні хребти) та Південні Передальпи — (вапнякові і пісковикові гори).

Цікаво, що східні відроги Альп — Лейтські гори і західні відроги Карпат — Хундсхаймер Берге відокремлює всього 14 км.

Альпи мають багато зручних перевалів — Мон-Сені, Сен-Бернар, Сімплон, Сен-Ґотард, Берніна, Бреннер, Тауерн. Крізь Альпи прокладені тунелі: Сімплонський, Сен-Ґотардський та інші.
Альпи в районі Оберстдорфа (Фельхорн)

Західні Альпи

Лігурійські Альпи
Приморські Альпи
Прованські Альпи
Котські Альпи
Альпи Дофіне
Грайські Альпи
Пеннінські Альпи
Бернські Альпи
Лєпонтинські Альпи
Гларнські Альпи

Східні Альпи

Частина фліша
Північні Вапнякові Альпи
      Альгейські Альпи
      Кіцбюльські Альпи
Центральна частина
      Ретійські Альпи
      Ецтальські Альпи
      Ціллертальські Альпи
      Високий Тауерн
      Низький Тауерн
Південна частина
      Ломбардські Альпи
      Доломітові Альпи
      Карнійські Альпи
      Юлійські Альпи
      Караванке
      Передальпи

Західні Альпи. Дофіне

Західні Альпи. Дофіне

Східні Альпи. Доломіти

Східні Альпи. Доломіти