Для альпійського поясу характерним є значне поширення гірсько-льодовикових форм рельєфу. У горах, на висоті понад 3 000 м над рівнем моря, взимку випадає більше снігу, ніж може розтанути. У тих місцях, де сніг лежить протягом всього року, через тиск снігу, танення і замерзання його верхнього шару утворюється основа льодовика. Поступово, у міру стікання води по поверхні льодовика, льодові ділянки просуваються в глиб долини. Лід, що сповзає, по дорозі руйнує верхній шар ґрунту, відриває і відносить з собою частину каміння, піску або ґрунту. Поверхня льодовика вкрита тріщинами різної величини.

Лінія вічного снігу лежить на півночі на висоті 2,5 км, а на півдні — 3—3,2 км.
Загальна площа сучасного зледеніння — 4140 км².
Льодовиків у Альпах близько 1200.
Найбільший льодовик — Алецький у Бернських Альпах із площей 169 км².

Від льодовиків беруть початок ріки: Рона, Рейн, Аді-дже, Інн, Драва та ін.

Альпійські льодовики сьогодні залишаються єдиним великим залишком четвертинного зледеніння. Тим не менше, дані, що збиралися з кінця двадцятого століття, вказують, що безліч льодовиків поширюються через гірські хребти.

Найбільшими, зі сходу на захід, є:

Алецький льодовик

Являє собою набір з 130 квадратних кілометрів. Його мова поширюється в довжину 27 кілометрів. Це найбільший льодовик Європи.

Горнер

Розташований поблизу міста Вале, з площею 68 квадратних кілометрів і на відстані 13 кілометрів.

Аржантьер

Як масив Монблану, з безліччю льодовиків, що формують його, займає площу 24 квадратних кілометра і має довжину 5 кілометрів.

Мер-де-Глас, Валле Бланш

Також у масиві Монблан, з довжиною в більш ніж 13 кілометрів. З початку ХХ століття (у 1908) в якості туристичного об'єкта його можна відвідати з Montenvers бази, виходячи з Шамоні. Коли туди була побудована залізниця, станції прибуття були близько в п'ятдесяти футах над льодовиком, а сьогодні майже на три сотні.

Боссон

Лід, що утворився сягає принаймні частини піку Монблан майже до кінця долини, довжиною близько 1100 м. Круті схили, нахилом в 45 °, роблять його одним з альпійських льодовиків, що рухатися найшвидше, близько 190 кроків на рік.

Morterasch

Розташований в "Верхньому Енгадині, на розі Grisions. Це найдовший льодовик в західній Швейцарії. Він бере початок в Piz Bernina і довжини в 7 км.